LEMN MASIV. TOTUL DESPRE LEMN MASIV

Ce este Lemnul Masiv ?

Ce se poate face din Lemn Masiv ?

Spre deosebire de produsele compozite fabricate din diverse materiale, cum sunt placile din fibre sau aglomerate ce slujesc de exemplu la construirea blaturilor de bucatarie, prin lemn masiv se intelege tot ceea ce este debitat direct din busteni de arbori. In tot cazul, lemnul debitat trebuie uscat. Un lemn nu se considera uscat decat daca umiditatea sa este mai mica de 22%.

Debitarea Lemnului

Limbajul tamplariei defineste fiecare piesa de lemn in functie de sectiunea si forma sa. Astfel, dintr-un bustean se pot debita dulapi, grinzi, capriori, scanduri, frizuri, stinghii, sipci etc.
Pornind de la aceste elemente si dupa prelucrare, se obtin intreaga gama de muluri, plinte sau cornise, ca si toate elementele strunjite de felul rondelelor, manerelor sau picioarelor de mobile.
Limbajul curent a simplificat in mod considerabil aceste denumiri. Astfel, termenul "sipca" este utilizat pentru multe dintre elementele de tamplarie, indiferent daca acestea au sectiune patrata sau dreptunghiulara.
Continua sa mai reziste termenul "scandura", usor de identificat. Alti termeni utilizati nu desemneaza o piesa anume, ci utlizarea ei - de exemplu, "caprior".

Observarea Defectelor

Pentru buna alegere a scandurilor si  stinghiilor, este necesara verificarea unor aspecte:
-Absenta bombarilor sau rasucirilor pieselor, atunci cand sunt asezate pe sol. Veti sesiza cu usurinta piesele curbate, care trebuie eliminate fara ezitare.
-Absenta nodurilor moarte sau vicioase, la care miezul cade si raman gauri. Nodurile vicioase sunt mai frecvente la rasinoase. Un nod sanatos (aderent) nu prezinta inconveniente la prelucrarea lemnului, situatie dorita la un ansamblu sau la o fatada decorativa.
-Absenta fisurilor, crapaturilor etc. Aceste linii de fractura de diverse origini (provocate de crestere, uscare, debitare) traverseaza elementul dintr-o parte in cealalta, facandu-l fragil si inutilizabil.
-In cele din urma, verificati culoarea lemnului: petele micute negre si zonele gri-bleu semnaleaza aparitia ciupercilor parazitare.

ATENTIE: Conditiile de stocare a scandurilor au importanta lor. In marile magazine specializate in bricolaj, principiul industrial al fluxului obliga uneori punerea pe piata a lemnului care isi termina ciclul de uscare in raion, ridicat pe verticala si proptit nesigur. Sa nu va surprinda faptul ca nu puteti gasi o scandura dreapta!


Tratament Clasa IV

In decursul transformarii sale, lemnul este intotdeauna tratat. Fara a cauta sa asigure perenitatea elementelor, scopul tratamentului este de a intarzia degradarea inainte de a fi vandute. Din acest motiv, un al doilea tratament efectuat chiar de dumneavoastra, in doua straturi aplicate cu pensula, este intotdeauna necesar pentru a va pastra realizarile mult timp. Singurele exceptii se refera la esentele rezistente in mod natural si la cele destinate utilizarii in exterior, stampilate "Tratat clasa(sau gradul)IV". Aceasta indicatie arata ca elementele respective au fost tratate prin "impregnare" in autoclava. Ele suporta fara probleme timp de mai multi ani moficarile climatice sezoniere. Totusi, daca doriti sa taiati sau sa prelucrati elemente de lemn tratate ulterior in autoclava, nu uitati sa badijonati taieturile recente cu pensula, utilizand un produs de conservare pentru a-i reda protectia initiala.

Un comentariu:

  1. Foarte interesanta prezentarea. Va prezentam cu aceasta ocazie si platforma pentru lemn, cherestea, case din lemn si multe alte produse din lemn.

    RăspundețiȘtergere