Despre Tamplarie, Lemn si Esente Lemnoase

Tipuri De Esente Lemnoase

Lemnul a fost dintotdeauna un aliat pretios omului.

I-a adus protectie, caldura - la propriu, dar si la figurat - confort si satisfactie estetica.

De aceea ocupa un loc aparte in locuintele noastre si de multe ori este unicul material utilizat in constructia unor case. Prezentand o mare varietate de esente, lemnul este comercializat in numeroase forme. Fiecare specie poseda caracteristici specifice, care stau la baza unei clasificari simplu de utilizat.

Esente Europene

 
esente lemn
Esente Europene

Esentele europene cuprind speciile de foioase care cresc la latitudinea noastra, rasinoasele fomand o clasa aparte.

Foioase. Utilizate in mod regulat in ebenistica si la fabricarea mobilierului, foioasele au fost inlocuite, intr-o masura tot mai mare, in domeniile de constructie, de produse derivate sau de esente tropicale. Astfel stejarul, altadata mult utilizat, mai ales pentru dulgherie, numai este folosit decat pentru placari, parchet sau grinzi. In tamplarie, el serveste la realizarea usilor si a ferestrelor de inalta calitate. Pentru celelalte esente, devenite rare in comert, se impune aceeasi constatare. In general, fagul, plopul, frasinul, nucul sau ulmul sunt de acum rezervate specialistilor sau fabricarii de produse derivate, ca parchetul flotant.
Rasinoase. Foarte raspandite in europa, rasinoasele au capatat tot mai multa importanta de-a lungul anilor. Bradul, pinul, larita sau cedrul rosu(asa numitul "pin rosu american") sunt utilizate pe scara larga in viata cotidiana, ca lemn pentru constructii, in ebenistica, tamplarie sau la fabricarea produselor derivate. Pinul, de exemplu, furnizeaza cvasitotalitatea elemente care se gasesc in raioanele de tamplarie ale marilor magazine specializate in bricolaj.

Esente Exotice

esente exotice
Esente Exotice

 

In padurile ecuatoriale si tropicale cresc arbori de marimi colosale, clasificati in general sub titulatura "esente exotice". Subaceasta eticheta se regasesc un numar atat de mare de specii cu caracteristici foarte diferite, incat clasificare simplista nu reflecta deloc diversitatea lor. Abanosul si, intr-o masura mai mica, acajuul sunt esente exotice foarte apreciate. Okoume, arbore de Gabon, slujeste mai ales la fabricarea de placaj, ca si elomba, framire, samba, limba si tola. Si alte esente sunt mult utilizate, ca tecul, wenge, iroko, pentru tamplarie, fabricarea usilor si ferestrelor, sau pentru parchete, ca doussie, curupixa, kosipo, makore etc.

Rezistenta Esentelor. Esentele lemnoase se clasifica dupa multe criterii. Pentru bricolaj, unde alegerea este limitata, foarte importanti sunt indicii de rezistenta fatya de insecte si mucegai. Astfel, stejarul, cedrul rosu sau acajuul, esente rezistente, nu necesita tratamente speciale, spre deosebire de altele. Cu cat o esenta lemnoasa este mai moale, cu atat ea prezinta riscuri mai mari de infectare cu paraziti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu